Мостове: сплетіння реальності і містики

В Миколаївській області Братського району знаходиться село Мостове. Тут ви побачите природу, що приваблює та зачаровує з першого погляду. Річку, пологі схили, якої приманили пращурів, що оселись на цих берегах та нарекли Костувата. Цілющі джерела в яких здавна купались дівчата, щоб бути молодими та красивими.

Секрети молодості

В Мостовому є скарби про які можна сказати: доки вони існують – існує життя. Це мальовничі, характерні своїми цілющими водами: річки, джерела, криниці, копанки. Своєю солодкою водою втамовують спрагу всім бажаючим. Старожили пригадують у часи панщини дівчата в місячну ніч ходили купатися, щоб зберегти свою молодість. Панна теж там купалася, тож джерело назвали Панське. Люди вірили, що воно зцілює, зупиняє час.

Дамба – місцеве «море»

Вночі зорі та місяць виходять помилуватися собою в глибоких водах – неповторне видовище. А в ранці легкий туман огортає теплі води таємничістю. Водойма заворожує не тільки красою, а й практичністю. Тут влаштовували чемпіонат риболовлі в 2017 році. Переможець отримав приз – «Золотий карась», який виготовлений із справжнього чистого золота, вагою 17 г.

Чари природи

Особисто мені дуже подобаються балки вони, як маленькі каньйони обросли дикими, цілющими, рідкісними травами та квітами. Коли спускаєшся туди то відчуваєш, як ковдра спокою та умиротворення оточує тебе, на мить забуваєш про все.

Загублені скарби Устинихи

Якби могло говорити каміння, то ми почути б вдосталь розповідей про колишнє. Про перших жителів, які тут господарювали. Вільних гайдамак, а потім панів та багатих селян, кріпаків, наймитів. Переселенців з інших країн та бандитських угрупувань. Під впливом Махновського руху в селі утворилась банда. На чолі якої була молода жінка Устиниха. Під її керівництвом об’єдналося приблизно 25 чоловіків. Одні називали її Робін Гудом, а інші вбивцею. За наказом уряду їх розстріляли, а награбованого не знайшли. Дехто й зараз намагається його відшукати.

Видатна родина

В 1812 році Катерина ІІ подарувала землі села Бенардосу П.Є. генералу-майору, греку за походженням. Діду великого вченого винахідника Бенардоса М.М., якого несправедливо приписують собі різні країни. Він народився та отримав початкову освіту саме в цьому маленькому селі. Першим винаходом була срібна зубна пломба. Один із найпоширеніших винаходів – електродугове зварювання металів вугільним електродом, прославив науковця на весь світ.

Звірства минулого

Селище переживало злети та падіння, радянську владу, жахи голодомору, вітчизняну війну, Жителі ще досі згадують та пам’ятають жахіття тих часів. Розповідають, як поліцаї зґвалтувавши закопали живцем дівчину в полі біля дороги. Вона не плакала, не благала, а співала. Тепер там живе її душа і інколи чутно дівочий спів. Говорять в сильну негоду вона виводить людей на потрібну дорогу.

Споглядаючи фотографії та статтю ви не зможете відчути теплий подих вітру, чаруючий аромат трав, яскраву палітру квітів та солодку, цілющу прохолоду джерел. Магія цього місця додасть сил та не залишить байдужими.

Автор: Торин Ганна Олександрівна

back main